Z Kuşağı ve Liderlik

mmyuksel
5 min readFeb 4, 2022

*Linkedin yazımdır.

Y kuşağını X’ten ayıran şey nedir veya Z Kuşağının farkı? bunlar çoğumuzun genellikle kafasını karıştıran tanımlardır aslında.

Baby Boomers 1946 ve 1964 yılları arasında doğanlardan oluşan topluluktur.İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm dünyada bebek doğum oranlarında büyük bir patlama yaşandı, “Bebek Patlaması” ismi de buradan geliyor.

X Kuşağı 1965 ve 1980 arasında doğup ve şu anda 41–56 yaşları arasında olan gruptur. 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre sayıları 69 milyonu bulmaktadır.

Y kuşağı veya diğer bir adıyla Millennials, 1981 ve 1995 arasında doğdu. Şu anda 25 ila 40 yaşları arasındakilerin sayısı 2020 de yapılan araştırmaya göre 2 milyar civarında.

Z Kuşağı 1996 ile 2012 yılları arasında doğan en yeni nesildir. Şu anda 9 ila 24 yaşları dünya genelinde ortalama 2.5 milyar genç nüfus bulunmakta.

Z kuşağı, ebeveynleri veya öğretmenleri otorite olarak değil, interneti otorite olarak görmekteler.

Bazı işverenler, Z kuşağı çalışanlarının iş yerindeki talep ve ihtiyaçlarının Y kuşağı ile aynı olduğunu varsayıyor fakat yanılıyorlar. Z kuşağı çalışan istatistikleri iki kuşağın farklı değerlere sahip olduğunu ve Z kuşağının kariyer beklentilerinin Y kuşağından farklı olduğunu gösteriyor.

Hayatlarının çoğunda ellerinde İnternet özellikli bir süper bilgisayara sahip olmak, Z kuşağının önceki nesillerden çok daha farklı problem çözmesine neden oldu. Web’i kullanma konusunda son derece becerikli ve verimli hale geldiler.

Z Kuşağı, gelecekte yöneticileri yerine cevaplar için önce Google, Youtube veya Wikipedia’ya yönelecekler. Bu nedenle, yöneticiler yaklaşımlarını güncellemeli, kendi kendilerine öğrenmeleri, hataları ve başarıları aracılığıyla Z kuşağına koçluk yaptıkları bir rehber olarak rol üstlenmeliler.

Liderlik pozisyonundaysanız, ekipleriniz de ve iş yerinizde Z kuşağına liderlik etme şansınız var veya yakında sahip olacaksınız. Bu nedenle, Z kuşağının liderlik ihtiyaçlarına en iyi yanıtı veren Y kuşağının takip ettiği liderlik tarzlarını anlamak, yetenekli ve motive olmuş gençleri ekibinize çekmek, meşgul etmek ve elinizde tutmak istediğinizde size yardımcı olabilir.

Güçlü hiyerarşi ve yukarıdan aşağıya liderlik modelleri daha önce farklı ortamlarda işe yaramış olsa da, geçmiş dönemlerde çekiciliği yüksek olan bu yönetim modelleri ve yaklaşımları artık yeni nesillerle yeniden tanımlanan sosyal ortamda etkisini yitiriyor.

Z kuşağını ekibinize çekmek, elde tutmak ve yönetmek için ipuçları:

  • Değerli hissedecekleri bir çalışma ortamı sağlayın.
  • İşbirliğini teşvik edin.
  • Sık geri bildirim sunun.
  • Birden fazla iletişim kanalına izin ver.
  • İş/yaşam dengesi kurmalarına yardımcı olun.

Z kuşağına liderlik etmenin en etkili yolu onlara koçluk yapabilmektir.

Tavsiye vermek yerine daha fazla soru sormaya çalışmalısınız. Z kuşağının kendi potansiyellerini kullanabilmeleri için doğru ve etkili yöntemler tercih etmelisiniz.

Etkili İletişim Kurun

Doğru bir iletişim kuramadığınız bir ekip üyesine liderlik etmeniz mümkün değildir. İnsanlar anlamadıkları, iletişim ve bağ kuramadıkları kişilerin peşinden gitmez ya da yönlendirmelerini benimsemezler. Buna ek olarak görüşmelerinizi kısa aralıklarla tekrarlamanız gerekmektedir.

Meraklı Olun

Liderleri olarak Z kuşağının ekibe olan aidiyet duygusunu ve kişisel gelişimini artırmak için sorular sormayı tercih etmelisiniz.

Örnek Sorulardan bazıları;

  1. Aklından ne geçiyor?
  2. Başka ne önerirsin?
  3. Burada senin için asıl zorluk nedir?
  4. Nasıl yardım edebilirim?

Bir lider olarak ne soracağınızı bilmiyorsanız, “Bana daha fazlasını anlat” ifadesini kullanabilirsiniz.

Kısa ve Net Konuşun

Kısa etkileşimler Z kuşağı için önemlidir. Yapılan araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 67'si, yöneticilerinin kendileriyle yaptıkları görüşmelerin ortalama beş dakika ile sınırlandırılmasını tercih etmektedir.

Birden fazla konu veya projeyi kapsamak yerine belirli bir konuyu veya zorluğu ele almak, görüşmenin kısa tutulmasına yardımcı olacaktır. Yürüyüş veya ayakta görüşmeler yaparak süreyi kısa tutmaya çalışın.

Kendini Değerli Hissedeceği Bir Ortam Sağlayın

Z kuşağı daha fazla istikrar ve tutarlılık ister ve Y kuşağına kıyasla finansal güvenlikle daha fazla motive olur. Araştırmalar, Z kuşağı çalışanlarının finansal ödüller ve kariyer gelişimi için fırsatlarla motive olduğunu, Y kuşağının ise toplum için iyi olan işlere daha fazla değer verdiğini gösteriyor.

Z kuşağının büyük bir çoğunluğu inandıkları bir şirket için amaca yönelik işler yapmak istediklerini kabul etseler de, finansal istikrarda daha fazla değer buluyorlar.

Başka bir deyişle, Z kuşağı yalnızca şirket kültürü tarafından motive edilemez. Motivasyonu sağlamak için şirket kültürünü finansal ödüller ve kariyer fırsatlarıyla birleştirmelisiniz.

Dijital ihtiyaçları Belirleyin ve Karşılayın

Z kuşağı, dijital çağda online ve uygulamalı öğretim yöntemleri, sosyal medya, Google Drive ve Trello gibi doğası gereği işbirliğine dayalı teknolojilerle büyüdü. Bunu yapmalarına yardımcı olacak etkili araçlar ve kolaylaştırılmış süreçlerle bir ekibin parçası olarak çalışmaya alışkındırlar.

Dijital ihtiyaçların karşılanmasının bazı faydaları;

  1. Yetenek ve kaynakları birleştirerek üretkenliği artırır.
  2. Güven oluşturmaya ve olumlu ilişkileri kurmaya yardımcı olur.
  3. Çalışanlara birbirlerinden öğrenme fırsatı verir.
  4. Çalışanların çatışma çözme, karar verme, iletişim ve diğer becerileri geliştirmelerine yardımcı olur.

Sık Geri Bildirim Verin

Yapılan bir diğer araştırmaya göre Z kuşağının %70 inden fazlası işlerinde kalabilmek için yöneticilerinden sık sık geri bildirim almaları gerektiğini söylüyor. %60'ı yöneticilerinden her hafta birden fazla bire bir görüşme bekliyor.

Çalışanlarla performansları hakkında iletişim kurmayı bir öncelik haline getirin ve yeni beceriler geliştirmelerine yardımcı olun.

Birden Fazla İletişim Kanalına İzin Verin

Z kuşağı, yüz yüze iletişim gerektirmeyen konuşmalar için dijital kanallar konusunda son derece rahattır ve işverenlerin uygun olduğunda Slack, Skype ve Zoom gibi platformları kullanmasını bekler.

Bununla birlikte, iş arkadaşları ve yöneticileriyle kişisel bağ kurmak, işe gitmek ve başkalarıyla etkileşime girmenin sosyal yönüne de değer verirler. Z kuşağı ekip üyelerinin verimliliğini artırmak adına birden fazla iletişim kanalını kullanmalarını desteklemeliyiz.

İş/Yaşam Dengesi Kurmalarına Yardımcı Olun

Yüksek stres düzeylerinin iş ortamlarının üretkenliği etkilemesini önlemek için sağlıklı bir iş/yaşam dengesini teşvik edin ve buna imkan sağlayın.

Z Kuşağı için önemli bazı notlar;

  • Değişime uyum sağlamayı farklı algılıyorlar.
  • Her neslin kendi teknik becerileri vardır.
  • İş yerindeki nesil farklarını kapatmak önemli.
  • Sorumluluk almaya isteklidirler.
  • Farklı kuşaklar arasında mentörluk programları düşünülmeli.
  • İletişim tarzınızı özelleştirin.
  • Dinlenmek ve soru sorulması onlar için çok değerlidir.

--

--